Имам казус

Начало Форуми Екология Имам казус

Преглеждане на 3 съобщения - от 1 до 3 (от всички 3)
 • Автор
  Публикации
 • #790
  karapetrova74@mail.bg
  Участник

  Здравейте, интересен сайт, адмирации!
  Работя често с администрацията, сега съм подала заявление за издаване на разрешение за депониране на неопасни отпадъци. Вече два месеца-нищо. Мога ли да подам заявление за медиация и да се договорим по- бързо? Моля за насоки.
  С уважение: В. Карапетрова

  #791
  Lyubov Petkova
  Участник

  Здравейте,
  трябва първо да проверите на какъв етап е разглеждането на молбата Ви. Има ли по наредбата на съответната община не спазване на сроковете. При установено нарушение на срокове или отказ, може да пристъпите към постъпки за разрешаване на възникналия спор към общината с предложение това да стане чрез медиация.
  Успех! Л. Петкова

  #792
  admin_ecomediacia
  Участник

  Здравейте,
  Във Вашия казус, за да се стигне до еднозначен отговор, първо следва да се изследват следните въпроси:
  – дали подадено от Вас заявление е подадено до компетентен да издаде исканото разрешение административен орган (АО);
  – кога е входирано заявлението и в какъв срок АО е бил длъжен да се произнесе;
  – постъпвала ли е до Вас информация, за образуване на преписка, въпроси, искане за допълнителна информация.
  Тъй като видно от описанието на казуса Ви, дълго време няма произнасяне на АО, то е възможно по Вашето искане да е налице така наречения „мълчалив отказ“, уреден в чл. 58 от Административно- процесуалния кодекс“.
  В този случай, съгласно чл. 84, ал.2 от АПК „Мълчаливият отказ може да се оспори в едномесечен срок от изтичането на срока, в който административният орган е бил длъжен да се произнесе. Когато на заинтересованите лица не е съобщено за образуването на производството, срокът за оспорване е двумесечен от изтичането на срока за произнасяне.“
  Ако срокът за обжалване на така наречения мълчалив отказ е изтекъл, то се счита, че отказът е влязъл в сила. Едно от основните изисквания да бъде проведена медиационна процедура по повод сключване на споразумение пред АО по чл. 20 от АПК е административният акт (или отказът да се издаде такъв) да не е влязъл в сила. Поради това е важно да се установи дали е налице такъв мълчалив отказ, както и дали същият е влязъл в сила (тоест изтекъл е срокът да го обжалвате).
  Ако се установи, че не е налице отказ, както и че не е влязъл в сила, имате възможност да инициирате започване на процедура за споразумение по чл. 20 от АПК с подаване на заявление по АО (същото би трябвало да спре течението на сроковете в производството – арг. от чл. 54, ал.1, т.6 от АПК).
  Считаме за удачно в настоящия случай да проведете среща със служителите от АО и да проверите какво бави произнасянето, така с ефективна комуникация с АО ще се сложи добро начало на евентуална бъдеща медиационна процедура.

  P.S. Настоящото становище не представлява правна консултация и изразява мнението на Екипа на проекта. Същото не създава права и/или задължения за изготвилите го или за адресата му.

Преглеждане на 3 съобщения - от 1 до 3 (от всички 3)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.