Медиация за междусъседски спорове прилагат в столичния район „Средец“

Центърът за разрешаване на спорове (ЦРС) започна първата в България (а може би и в Европа) програма за междусъседска медиация. Проектът се осъществява в „Средец“ и от услугите на проекта ще се възползват жителите на този столичен район.

Идеята е на Албена Комитова е учредител и председател на ЦРС. Още преди около 2 години е обсъждала прилагането на медиацията на общинско ниво.

С колегите си от направителствената организация първоначално ще доброволстват, за да проверят ефекта.

Поканата е към хора, които се сблъскват с междусъседски и административни спорове, свързани с етажната собственост, например, или при строителството.

„Няма малък и голям спор. Тепърва ще проследим от какво се вълнуват хората, от какво естество са проблемите им. Това ще подобри начина ни на живот“, отбеляза Албена Комитова.

По думите ѝ след известно време медиацията може да стане част от общинските услуги. Почти няма сфера, където тя да не оказва положително въздействие на двете страни. Възможно е в бъдеще домоуправители да бъдат обучени за разрешаване на междусъседски конфликти.

В началото услугата ще е безплатна, за да могат хората да свикнат с този нов вид услуга и да се обръщат към медиаторите.

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени