Ще решаваме редица спорове извън съда Обмислят въвеждане на задължителна медиация по някои видове дела

Съдийската колегия на ВСС гласува  единодушно преди дни в подкрепа на концепцията за въвеждане на задължителна медиация по някои видове дела. Това означава, че за бракоразводни дела, делби на имоти и подобни казуси, ще имаме възможността да си спестим дългите съдебни процеси.

Това ще разтовари значително съдилищата в страната, категорични са експерти в областта.

„Когато все пак се стигне до съд, съдът ще определя срок, в който двете страни да опитат да решат спора си при медиатор“, обясни в ефира на предаването „Директно“ Албена Комитова от Центъра за разрешаване на спорове.

Очакванията са и разходите за хората да намалеят в пъти при съкращаването на процеса, а и при избягването на редица такси по воденето на едно дело.

Стартът ще бъде даден първоначално в 4 съдилища в страната – в София, Варна, Пазарджик и Перник.

Идеята е съдът да не се занимава с онези дена, които могат да бъдат разрешени още в зародиш.

Само за 2020 г. в Окръжния съд във Варна са постигнати спогодби за над 600 хил. лв. по търговски спорове. поясни председателят на съда Марин Маринов.

Какъв вид спорове ще могат да бъдат разрешавани извън съдебната зала и кога промените могат да влязат в сила ?

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

ОНЛАЙН МЕДИАЦИЯ – ИНСТРУМЕНТИ ЗА УСПЕШНА КОМУНИКАЦИЯ

Онлайн медиация е нещо, което преди години беше авангардна алтернатива. Сега стана ежедневие.

Какво стана ? Къде отиде доброто старо общуване лице в лице, очи в очи? Да го чакаме ли да се върне? Ще се върне ли? Същото ли ще е, както преди?

Няма начин да не си задаваме тези въпроси. Поне по веднъж в седмицата. Даже повече – онези от нас, живели по времето, когато компютърът беше „Правец“, а телефонът си имаше специално място: шкафче, застлано с плетено на една кука тишлайферче.

Какво си отговаряме? Аз лично – да, ще се върне. И не, няма да е същото.

След първата част на изолацията през 2020 година стана ясно, че „новата нормалност“ включва, освен всичко друго, и нов начин на общуване. Нов, нов, колко да е нов, ще кажат децата, за които по наше време са живели динозаврите. Ами, за „стария“ начин – чрез срещи на живо, все още не знаем всичко, все още се правят проучвания, пишат се книги и се изнасят лекции, обсъжда се между приятели, колеги, в семействата. А вече настъпва новият – неумолимо, необратимо.  Кое сега е нормалното, се питаме? Как да действаме, когато сме един срещу друг и как – когато се гледаме през екрани?

Комуникацията

Известно е, че 93 % от информацията при общуване човек получава от невербалната комуникация. 38% отиват в тембъра, тона, темпото и всички възможни други характеристики на гласа. 55% са език на движението на тялото. Остават 7%, които се полагат на съдържанието на казаното. Какво става с невербалната комуникация онлайн? При първите ни онлайн медиации, се чувствах доста обезоръжена  – нямаше го онова богатство на изразни средства, с което бях свикнала и което ме ориентираше за състоянието на страните. Впоследствие забелязах, че липсата на видимост на телата /всъщност на част от тялото, като евентуално се виждат и ръцете/ на участниците инстинктивно ме кара да изострям слуха и зрението си. Стараех се да извличам информация от онова, което се чуваше – от паузите при говорене и местата им, от колебливостта и решимостта, от силата на гласа, от скоростта на говорене, от мълчанието.

Очите ми започнаха да следят зорко за всяка мимика на лицето, движение на главата, завъртане на очи, свиване на устни и докосвания по лицето. Разбира се, че това са показатели, които дават информация и при срещите на живо! Но в онлайн общуването невербалната комуникация започна да изпъква като маково зрънце под лупа! Вниманието се изостря в желанието да чуеш всичко внимателно, да разбереш смисъла на казаното и да го съпоставиш с излъчените от тялото послания. Предизвикателството е огромно! Отнема много повече енергия, отколкото на живо. Защото е нещо сравнително ново и защото ни ограничава по някакъв начин. Но и ни кара да излезем от кръга си на комфорт, да впрегнем всичките си знания, умения и способности, за да успеем да дадем най- доброто на участниците в онлайн медиация, обучение и в онлайн комуникацията изобщо.

Не знам, дали се досещате, но това, което пиша, отново е възхвала на медиацията. Не мога да мисля и да усещам по отношение на тази процедура нищо друго, освен възхита и почитание. Това за мен е нов, оптимално ефективен начин на общуване между хората не само в рамките на процедура по разрешаване на конкретен проблем, но и по принцип начин на общуване между хората, който е на по-високо ниво, свързване на по-високи честоти на вибрации. Свързване, което носи избавление от множество тегоби.

Поради тази причина искам да изтъкна кои са онези инструменти в медиацията, които ще ни позволят да подобрим връзката и общуването помежду си в условията на онлайн действителността.

Активно слушане

Написаното по-горе се отнася за една от култовите медиаторски техники,  а именно – активното слушане. Слушане  с внимание, с разбиране, с подкрепа. Cпoрeд Шулф фoн Тун, прoфecoр пo пcихoлoгия в унивeрcитeтa нa Хaмбург, “ниe чувaмe c чeтири рaзлични уши и вcичкo зaвиcи caмo oт тoвa кaк възприeмaмe кaзaнoтo”.  Кaк рaбoтят тeзи чeтири уши и кoи ca тe? Прeдcтaвeтe cи, чe тoй и тя пътувaт c aвтoмoбил и тя му кaзвa: “Cвeтoфaрът cвeти зeлeнo”. В зaвиcимocт oт тoвa кoe ухo щe ce “включи” в нeгo тoй щe чуe cъвceм рaзлични нeщa, твърди прoф. Фoн Тун:

– “Дeлoвoтo” ухo щe чуe: “Чудecнo, хвaнaхмe зeлeнaтa вълнa”.

– “Aпeлирaщoтo” ухo: “Нимa тя cмятa, чe кaрaм твърдe бaвнo?”

– “Coндирaщoтo” ухo: “Кaквo й cтaвa? Зaкъдe бързa?”

– “ Eмoциoнaлнoтo” ухo: “Пaк ми дуднe? Кoй кaрa – тя или aз?!”

Вcичкитe ни уши трябвa дa ce дoпълвaт, пoмaгaйки ни дa oцeним прoблeмa oт вcички cтрaни. Нo прaктикaтa пoкaзвa, чe oбикнoвeнo при учeнe или рaбoтa прeoблaдaвa дeлoвoтo ухo. Ocтaнaлитe три cъщo рaбoтят, нo ниe cъзнaтeлнo oтхвърлямe тяхнaтa пoмoщ. В рeзултaт нa тoвa, тe рaбoтят caмo нa зaдeн плaн и oт врeмe нa врeмe “изcкaчaт”, зa дa дecтaбилизирaт нaпълнo oбичaйнитe cитуaции. Следователно причините за кризите в отношенията между хората най-често се крият в обективните закони на приемането и предаването на информацията, а не в обстоятелствата и поведението на участниците в ситуацията, твърдят прoф. Фoн Тун и Дебора Танен, професор по лингвистика в университета на Джорджтаун, САЩ.

Всички тези уши обаче са ни нужни във всекидневното общуване. Когато си дадем сметка, че ги имаме, когато съумяваме да чуваме всяко от тях какво ни казва, ползите са поне две: първо, разбираме себе си и как се чувстваме в момента, следователно, какво можем да дадем като обратна връзка и, второ, учим се да разпознаваме гласовете на ушите през думите на отсрещната страна, тоест, разбираме и нея.

Най- великото умение, което човек може да постигне, дори да е единственото в този живот, е да умее да слуша и да чува – себе си и другите. „Слушайте търпеливо и с разбиране. Бъдете благосклонни. Насърчавайте другия да изкаже докрай мислите си.“ – Дейл  Карнеги. Слушането е в основата на успеха на всеки човек. Не знанията му, а  умението му да се разбира с другите – това определя доколко всеки от нас ще получи онова, което иска от живота и от хората и същевременно ще бъде разбран и доволен от себе си и от пътя, по който върви.

Емпатия

Емпатията е другата медиационна техника, която категорично може да се прилага при всички обстоятелства, всеки ден и към всеки човек, независимо от качеството, в което общуваме с него, от средата или от конкретната ситуация. Тоест, онлайн форматите по никакъв начин не възпрепятстват използването на това умение. Важно е да си даваме сметка, че проявата й се опосредява чрез техническите средства, които използваме за връзка и това ще внесе някои различия с проявата й на живо.

Всичко, което представлява емпатията – слушане, разбиране, показване на разбирането с подходящи думи, чрез зрителен контакт, мимики, жестове, паузи, мълчание, даване на пространство за изразяване на чувства – ще преминава през екрана на техническото устройство. Това пречупва автентичността на реакциите, които показваме към отсрещната страна и забавя влиянието им върху нея, още повече, ако има и технически смущения във видео връзката. Което означава, че е от съществено значение да осигурим стабилността на поне един от двата канала, чрез който общуваме, например, аудио канала. Тогава от съществена важност ще бъде начинът , по който боравим с думите, значението им, тембъра на гласа си, бързината, с която отговаряме, търпението, което имаме, за да оставим необходимото време и пространство за изразяване на човека срещу нас.

Въпроси

Последният, но не по важност, елемент от моята лична Света Троица на медиаторските техники, е задаването на въпроси. Хубавото на задаването на въпроси е, че може да се прилага навсякъде и във всякакъв формат на комуникацията – както на живо, така и онлайн, във формална и неформална среда.

Изобщо, задаването на въпроси ни е направило хора и продължава да ни усъвършенства като такива, както и да ни прави все по-добри в различни сфери на професионална реализация. Не се сещам за лоша страна на задаването на въпроси. Освен, ако са зададени не на място, не навреме и без връзка с онова, което слушаме. Или ако изобщо не са зададени! Когато връзката е от дистанция и се опосредява от техническо устройство, е важно да си даваме сметка, че това е най- мощният инструмент за извличане на необходимата информация за решаване на конкретен проблем. Поради това и е необходимо да сме обезпечили аудио връзката си по възможно най- качествения начин, за да може правилните въпроси да бъдат възприети от отсрещната страна така, че дори да се изгуби видео контакта, то възможността да се чуваме да бъде гарантирана.

Три най-важни умения

Как да разберем какви въпроси да задаваме, за да научим това, което е важно за решаване на проблема? Ей сега ще стане ясно, защо тези три техники съм си ги кръстила Светата Троица! Ако слушаме внимателно/активно  и с емпатия, веднага ще ни се показват нужните въпроси! Нали знаете приказката, че всеки човек е една вселена? Е, във всяка от тези вселени живеят различни светове. Номерът е да успееш да излезеш от този свой свят и да се гмурнеш в света на другия отсреща. Там има много интересни и непознати мисли, вярвания, чувства. Тях трябва да видим, чуем и усетим. И тогава, като на магия, ще започнат да светват един по един и подходящите въпроси! Не е лесно. Но се учи. С много желание!

В заключение,

светът  ни показва от какво има нужда в настоящата ситуация: от повече хора, които да проявяват внимание, емпатия и добрина, от хора, които са способни да излизат от мисловната си кутия и да предлагат творчески, иновативни идеи, с които се разрешават проблеми от всякакъв род. И ни дава и средствата за това: още една възможност за общуване чрез онлайн форматите, която топи разстояния, облекчава раздели, провежда информация. С една дума – свързва. Начинът е нов, но целта остава: да научим нови неща, да проникнем в други светове и да си помагаме. Да останем хора и да ставаме все по-добри в това, което ни носи удовлетворение.

Автор: Теодора Божилова

Медиация за междусъседски спорове прилагат в столичния район „Средец“

Центърът за разрешаване на спорове (ЦРС) започна първата в България (а може би и в Европа) програма за междусъседска медиация. Проектът се осъществява в „Средец“ и от услугите на проекта ще се възползват жителите на този столичен район.

Идеята е на Албена Комитова е учредител и председател на ЦРС. Още преди около 2 години е обсъждала прилагането на медиацията на общинско ниво.

С колегите си от направителствената организация първоначално ще доброволстват, за да проверят ефекта.

Поканата е към хора, които се сблъскват с междусъседски и административни спорове, свързани с етажната собственост, например, или при строителството.

„Няма малък и голям спор. Тепърва ще проследим от какво се вълнуват хората, от какво естество са проблемите им. Това ще подобри начина ни на живот“, отбеляза Албена Комитова.

По думите ѝ след известно време медиацията може да стане част от общинските услуги. Почти няма сфера, където тя да не оказва положително въздействие на двете страни. Възможно е в бъдеще домоуправители да бъдат обучени за разрешаване на междусъседски конфликти.

В началото услугата ще е безплатна, за да могат хората да свикнат с този нов вид услуга и да се обръщат към медиаторите.

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

30 общини обсъдиха потенциала на енергийните общности в България

75 представители на български общини се обучават по въпросите на предстоящия енергиен преход и потенциала, който той дава за развитие на местните енергийни общности и развитието на публично-частни сътрудничества в областта на енергетиката.

Макар България да разполага с потенциал за сформирането на подобни общности, все още на територията на нашата страна няма реализиран нито един подобен енергиен проект. Тепърва предстои транспониране на Европейската директива за енергия от възобновяеми източници (REDII), като България следва да направи това до 30 юни 2021 г., определяйки съответно правата на гражданите си в областта на енергетиката.

Повече информация можете да получите от прикачения файл.

Прикачени файлове към новината

PressGP [91.4KB]

Вредни ефекти от мръсния въздух

Серия публикации на „За Земята“ представят замърсяването на въздуха и влиянието му върху здравето

Здравейте, приятели!

Екологично сдружение “За Земята” започва серия научни публикации, представящи на разбираем език влиянието върху различни аспекти на живота ни, което има качеството на въздуха.

Можете да прочетете първата от тях на нашия сайт.

Тя е посветена на една от най-важните теми и е озаглавена “Замърсяването на въздуха и човешкото здраве”. Използва данни от редица научни публикации и изследвания на Американската колегия на пулмолозите, Световната здравна организация и уважавани университети.

Вижте кратко резюме ето тук. https://mailchi.mp/857f40c0578d/eqopc8xs7i?e=98e8c0508d

Съвсем скоро предстоят в общините обществените дискусии по изготвянето на Програмите за подобряване качеството на атмосферния въздух. Затова е изключително важно за всички нас като граждани да сме добре информирани по темата. “Замърсяването на въздуха и човешкото здраве” е стъпка в тази посока.

https://mailchi.mp/857f40c0578d/eqopc8xs7i?e=98e8c0508d

Медиацията на фокус в ИУ – Варна

През зимния семестър на академичната 2020/21 г., когато ИУ – Варна чества своята 100-годишнина, висшето училище ще бъде домакин на няколко значими събития, посветени на медиацията.

С обединените усилия на Икономически университет – Варна, Камарата на медиаторите в България, Окръжен съд – Варна и Институт „Итера“ предстои да се реализират:

Откриване на Университетски център по медиация в ИУ – Варна

6.10. 2020 г., 10:00 ч., зала 1

Организатори: Икономически университет – Варна със съдействието на Камарата на медиаторите в България и Институт „Итера“.

Кръгла маса „Медиацията в различни обществени сфери“

4.11.2020 г., 10:00 ч., зала 1

Организатори: Камара на медиаторите в България, Икономически университет – Варна, Институт „Итера“

Дни на медиацията

11. 11. 2020 г., 10:00 ч., аудитория 128

Икономически университет – Варна

Организатори: Камара на медиаторите в България, Окръжен съд – Варна, Институт „Итера“, Икономически университет – Варна.

Идеята на организаторите е да се обединят усилията на академичната общност и специализираните институции, които работят в областта на медиацията и прилагането й в различни обществени сфери, за да се даде нов поглед и развитие на медиацията.

Идващата ЗАДЪЛЖИТЕЛНА медиация: рискове и плюсове

Митовете, рисковете и плюсовете

Задължителната медиация влезе решително в Европа от 2013г. – в Италия.

КЪДЕ СЕГА има задължителна медиация и по КОИ спорове?

 • Италия – спорове относно съсобственост, недвижими имоти, делба, наследство, семейни уговорки, наем, депозиране за отговорно пазене, търговски наем, вреди от лекарски грешки, клевета чрез пресата или по друг публичен начин, застрахователни, банкови и финансови договори,
  •    Франция – семейни спорове и спорове до 5000 евро (последните – от началото на 2020г.),
  •    Гърция – спорове над 30 000 евро и семейни спорове, (от началото на 2020г.),
  •    Испания – трудови спорове,
  •    Литва – семейни,
  •    Азърбейджан – търговски, семейни, трудове,
  •    Турция – трудови, търговски, относно вземания и обезщетения за вреди, предстои по семейни и потребителски спорове,

Задължителни форми за насочване към спогаждане, предимно с участието на съда, има и в Германия, Чехия, Хърватска, и т.н. Задължителна медиация се прилага масово и в САЩ и Австралия.

В България в момента активно се работи по законови промени в посока задължителна медиация по семейни и някои облигационни спорове, с тенденция за разширяване на този кръг.

КАКВО ОБАЧЕ ВСЪЩНОСТ ОЗНАЧАВА задължителна медиация?

Не е възможно доброволното договаряне да бъде задължително. Затова, когато се казва „задължителна медиация“ всъщност обикновено се има предвид провеждането на една среща за информиране или начало на договарянето с професионален и независим експерт – медиаторът. Тази среща обаче не задължава преговарящите нито да постигнат споразумение, нито да продължат с процеса на договаряне чрез медиация. На практика това е само 1 възможност да чуят гледните си точки и да преценят дали пътят на споразумението във взаимна полза с помощта на медиатор би могъл да им донесе желания резултат.

Защо обаче това да не е само договаряне между страните и адвокатите им? Краткият отговор е – защото никой не издава пред адвоката на другия нито реалните си цели, нито вариантите, на които е склонен, нито пък при ескалирал конфликт е лесно да се проведе спокоен разговор с партньорско обсъждане на проблемите и взаимните ползи.

КАКВО БИ СЕ СЛУЧИЛО при евентуално въвеждане на задължителна медиация в България?

 • Това би означавало двете страни, обикновено придружени от адвокатите си, да присъстват на 1 среща за договаряне с медиация.
 • Дали тази среща би била Преди започване на съдебно дело или След започването му, по разпореждане на съда, предстои да бъде уточнено. В повечето държави, където медиацията е задължителна, са предвидени или двата варианта, или варианта преди завеждане на дело, като предпоставка за него.
 • В тази първоначална среща медиаторът разяснява за страните функцията и процедурата по провеждане на медиация, и кани страните и адвокатите да коментират възможността за започване на медиация по техния случай. Ако те потвърдят, медиацията продължава.
 • Срок. Медиацията е много бърза процедура. Обикновено решенията в нея се постигат за 2-3 срещи. Затова и срокът за провеждането на първоначалната среща по медиация в повечето държави е много кратък – обикновено до 30 дни от подаване на искането. В момента срокът за приключване на цяла процедура по медиация в България е до 6 месеца от започването й.
 • Таксата за първоначална среща по медиация, когато има такава, би била минимална, с оглед покриването на организационните разходи по нея.
 • Ако някоя от страните не присъства на първоначалната сесия, в различните държави се предвиждат санкции като глоба или поемане на разноските по последващо съдебно дело, или на разноските по първата среща по медиация. В България предстои да се уточни дали ще има такава санкция.

Във всички случаи, целта на първата среща по медиация е да даде място, време и подходяща обстановка, в която спорещите страни да започнат разговор за пресечните точки помежду им.

РИСКОВЕТЕ

Медиацията обаче в никакъв случай не е панацея и категорично не е подходящо да се използва в множество случаи.

Например във всички случаи, когато има насилие, натиск върху решенията на едната страна, както и когато трябва да бъдат спрени незаконосъобразни действия на единия, или когато се търси отмъщение, наказване или публичност за вината на другия.

Медиацията е подходяща само, когато и двете страни предпочитат да намерят изгоден резултат, зависят една от друга, за да го постигнат, или е важно, неизбежно, или изгодно да продължат отношенията си – например при дълготрайни търговски отношения или при отношения, свързани с отглеждането на общите им деца.

Освен това, задължителната първоначална среща за медиация би могла да доведе и до трудности за някоя от страните:

 • Например ищецът ще трябва да извърви още една стъпка преди да започне съдебно дело.                Решението: затова обаче ще бъдат гарантирани възможностите му за обезпечение и срокът за провеждането на първоначална среща по медиация би бил в рамките на седмици до месец.
 • Възможно е ответникът да не е съгласен да участва в каквито и да е разговори с ищеца, например защото изобщо не смята, че дължи нещо, или приема това като опит на ищеца да го притиска.                                                                                                                                           Решението: именно затова ответникът ще има възможност да посочи, че попада в някои от изключенията, при които не е длъжен да присъства на първоначалната среща по медиация.
 • Възможно е за хората, в близост до които няма медиатори, това да доведе до допълнителни разходи за придвижване.                                                                                        Решението: във Великобритания например е предвидено отпадане на ангажимент за участие в първоначална среща, ако в радиус от 15км няма медиатор.
 • Когато е необходимо да се плащат такси, свързани с медиацията – за медиатор или за участието на адвокатите в нея, това би затруднило финансово някои страни.          Решението: предвиждане на възможност да се ползва системата на правната помощ за медиациите в тези случаи.
 • Освен това при провеждането на разговора в медиация е възможно някоя от страните да се възползва от получената информация.                                                                         Решението: това не може да бъде избегнато в нито един разговор, и именно затова информацията, която страните не желаят да достига до опонента им в спора, могат да споделят само на медиатора, така, че да си гарантират, че само той ще може да разполага с нея, за да намери допирни точки, които иначе не биха останали известни на никого.

КАКВИ допълнителни ГАРАНЦИИ да очакваме от задължителната медиация в България?

Със сигурност задължителната медиация би довела до още важни промени в посока гарантиране на правата и на реалните цели и интереси на страните:

 • по-активно ангажиране на адвокатите с медиацията – тъй като те са гаранти за правата и интересите на страните в медиацията,
 • по-високи изисквания за квалификацията и дейността на медиаторите, за професионални общности, които да ги подобряват и гарантират, както и за орган, който да ги контролира,
 • по-голяма сигурност при изпълнението на споразумение, постигнато в медиация – чрез въвеждане на бързи механизми за изпълнението му. Такъв механизъм в Италия например предвижда споразумението, подписано от двете страни, адвокатите и медиатор, да има пряка изпълнителна сила. В момента в България пряка изпълнителна сила също може да се постигне сравнително бързо и лесно – чрез директно одобрение на споразумението от компетентния районен съд – съгласно чл.18 от Закона за медиацията. Съдът одобрява споразумението, когато отговаря на закона и добрите нрави – без да се води дело и да се доказва каквото и да е по спорния въпрос. Така одобреното споразумение има силата на съдебна спогодба и е окончателно, и подлежи на изпълнение.

ЗА КОИ ПРОБЛЕМИ МЕДИАЦИЯТА СЕ ПОЛЗВА ВСЕ ПО-МАСОВО И СЕГА

Каквито е да бъдат законовите промени в България, медиацията се използва все по-масово, защото тя дава отговор на проблеми, които не могат да бъдат решени по друг начин.

Най-често това са:

 • разпределяне на грижите за децата и разходите за тях между разделящи се родители – така, че да се гарантира пълноценно родителство и за двамата,
 • отношения между търговски партньори и съдружници, които просто биха загубили много пари при други варианти за разрешаване на спора им,
 • делби на имоти, при които съдебните дела траят години, а често на хората парите или ползването на имота им трябва сега,
 • както и при много други спорове, при които е нужно бързо решение и запазване на пари и имидж.

Ако имате СПОР, по който Ви е необходим външен поглед или съдействие в разговора с другата страна – можете да намерите повече информация ТУК.

Студенти от СУ станаха четвъртфиналисти в международно състезание по медиация

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ завоюва пореден успех на международно състезание по право – негови студенти достигнаха до четвъртфинал на ICC International Commercial Mediation Competition. Това е състезание по търговска медиация и преговори, което се организира от Международната търговска камара в Париж, което …

Прочети повече

Резюме на доклад на Европейска агенция по околна среда „Околната среда в Европа- състояние и перспективи 2020 г.“

Настоящият доклад „Околната среда в Европа —
състояние и перспективи 2020 г.“ излиза във
важен момент. Изправени сме пред неотложни
проблеми с устойчивостта, които изискват спешни
системни решения. Това е недвусмисленото послание към …